Ragbisti Spartaka v prvom kole dvakrát vyhrali a podľahli v derby

Trnavskí ragbisti odštartovali novú sezónu 2016/2017 na turnaji v sedmičkovom ragby v bratislavskom Čunove. Do ligy vstúpili ako obhajcovia strieborných medailí, ktoré získali už tretí rok v rade.

Na prvom kole sa zúčastnili okrem RC Spartak Trnava aj domáci RC Slovan Bratislava, RUC Piešťany a Rugby Bears Žilina. Sezóna sa začína pomerne skoro, preto sa nezúčastnili všetky ligové mužstvá a žiadny tím sa nepostavil na ihrisko v najsilnejšom zložení.

Rugby Club Spartak Trnava prišiel na prvé kolo Memoriálu Tonyho Puverle len so siedmimi hráčmi. Na lavičke však sedeli zranení spoluhráči a funkciu vodonosiča absolvoval nováčik v červeno-čiernom Martin Ščasnovič, ktorý si kvôli veku ešte na debut bude musieť počkať.

Do tímu sa po dlhodobých zdravotných problémoch vrátil jeden zo spoluzakladateľov klubu František Čapkovič, ktorý na turnaji patril medzi nielen najlepších hráčov Spartaka, ale aj najlepších hráčov turnaja. Dokonca položil body hneď v prvom zápase po návrate do súťažného kolotoča.

Zápasy prvého kola:

RC Spartak Trnava - RC Bears Žilina 21:5

Body Spartaka: Čapkovič 5, Székely 5 + 6, Ťažký 5

Prvý zápas sezóny mal Spartak už od úvodu pod kontrolou, keď sa proti Žiline ujal vedenia už po prvej akcií. Trnavčania rýchlo pridali ďalšie body a cez polčas vyhrávali 21:0.

Skóre mohlo byť ešte vyššie, ale mužstvo ako keby podcenilo situáciu a vypadlo z tempa. To pokračovalo aj v druhom polčase a zápas mal ďalej veľmi slabú športovú úroveň. Konečných 21:5 však možno hodnotiť z trnavského pohľadu ako dostačujúci výsledok.

RC Spartak Trnava - RUC Piešťany 28:14

Body Spartaka: Székely 5 + 8,Ťažký 5, Benda T. 5, Čapkovič 5

V druhom zápase sa opakoval scenár z prvého zápasu, keď sa Spartak dostal do vedenia ihneď ako sa prvýkrát zmocnil šišky. Trnavčania vytvárali dobre tlak na súpera po svojich výkopoch, z čoho padli ďalšie dve položenia. Na konci polčasu položili aj Piešťany po kvalitnej práci v rucku.

Spartakovcov to však nerozhodilo a zápas kontrolovali aj napriek tomu, že viacero pekne rozbehnutých akcií doslova zahodili tesne pred položením. Veľmi kvalitný zápas skončil 28:14. Piešťany majú pred sebou veľkú budúcnosť, keďže ich káder je suverénne najmladší v lige.

RC Spartak Trnava - RC Slovan 14:26

Body Spartaka: Ťažký 5, Renard 5, Székely 4

V slovenskom ragbistickom derby nastúpili proti sebe dvaja najväčší favoriti na víťazstvo v prvom ligovom turnaji. Spartaku opäť vyšiel úvod stretnutia a do vedenia sa dostal do tretice po prvej akcii.

Po prieniku francúzskeho legionára Renarda sa musela pískať trestná päťka. Trnavčanmi zbytočne lomcovali emócie a upustili od svojej hry, čoho výsledkom bol polčas 7:19 pre Slovan.

Do druhého polčasu sa Spartak skonsolidoval a začal tlačiť na domácich. Rýchle zníženie znamenalo nárast nervozity aj u belasých, ktorí spravili dva zbytočné predhody a Spartak sa dostal zadarmo k šiške.

Bohužiaľ, Trnava nedokázala využiť ani mlyn, ani aut v obrannom pásme domácich a z poslednej akcie zápasu inkasovala definitívne ranu, keď domáci Bratislavčania upravili stav na konečných 26:14 v ich prospech. Tento zápas však bol ozdobou turnaja a oba tímy ho môžu hodnotiť pozitívne.

RC Spartak Trnava XML Feed